Обичаме да изпробваме нови рецепти. Тази днес е истинско попадение! Горещата картофена наденица ще бъде най-вкусното ястие на празничната ви маса - гаранция! Това е вкусно ястие, което присъства в кухнята на много славянски народи.
Като сгъстител в картофената смес често се добавя просо, елда, ориз, грис и пшеничен булгур. Има и разновидности на рецептата с черен дроб, месо, зеле, мляно месо, гъби. Всяка от рецептите е вкусна и оригинална по свой начин. На вкус картофената наденица прилича много на картофена запеканка .
Продукти
- Сурови картофи - 500 гр.
- Неосолена сланина - 100-120 гр.
- Лук - 2 глави
- Чесън - 2-3 скилидки
- Просо (на зърна) - 1 ч.л.
- Сол , смлян черен пипер , дафинов лист - на вкус
- Свинско черво - 1 метър
Приготвяне
Първо пригответе свинските черва. Трябва да се измият добре. Накиснете в разтвор от лимонов сок и сол за 4-7 часа. Ако някой не знае, разтворът се приготвя по следния начин: в 500 мл вода се добавят 3 супени лъжици лимонов сок и 1 чаена лъжица сол. За да приготвите плънката, първо обелете картофите и лука. Нарежете картофите на малки кубчета.
Сложете ги в съд с вода, така че да не се окисляват. Нарежете лука на малки кубчета. Сланината, също като лука, нарежете на малки кубчета. Направете пръжки от бекона и лука. Поставете парчетата сланинка върху горещ сух тиган. Разбърквайки, пържете за 5 минути. След това добавете нарязания лук. Пържете заедно лука и бекона за около 5 минути. Лукът трябва да стане мек и прозрачен.
Дръпнете тигана от огъня. Докато сместа се охлажда, смелете картофите през месомелачка. Поставете пръжките с лук в купа със смлените картофи. Добавете подправките и солта, чесънът се минава през преса. Измийте просо със студена вода. Добавете го към останалите съставки. Смесете всички съставки за картофената наденица. Плънката е готова и можете да продължите с приготвянето на надениците. Най-удобният начин е да се напълнят червата с картофената маса, като се използва гърлото на пластмасова бутилка.
По този начин напълнете червата плътно с картофен пълнеж. Стегнете добре готовата картофена наденица. Поставете я върху тавичка, покрита с хартия за печене и намазана с растително масло. Печете във фурната за 40-50 минути при 180 ° С. За да предотвратите разкъсването на обвивката по време на печене, около 2-3 пъти с интервал от 15 минути е необходимо да направите дупки с тънка игла върху цялата повърхност.
Въздухът, натрупан в наденицата, ще излезе и червото няма да се разкъса. За разлика от месната, картофената наденица не е толкова мазна, което означава, че по-трудно ще се зачерви, но все пак е възможно. Най-лесно е да се получи апетитна червеникава коричка с помощта на соев сос.
Намажете картофената наденица със соев сос 10 минути преди готовност. Точно като домашната наденица от месо в черво, картофената също може да се приготви и замрази във фризер. Когато решите да я приготвяте, размразете и пъхнете във фурната.
Приятен апетит!