За блата:
6-7 не много големи картофа
1 1/2 чаена чаша брашно
2-3 супени лъжици краве масло
2 супени лъжици настъргано сирене
1 яйце
20 г мая
1/2 чаена чаша топло мляко
сол и черен пипер на вкус
За пълнежа:
100 г шунка (или друг вид мек колбас)
2 яйца
100 топено сирене
4 супени лъжици настърган кашкавал
1/2 чаена чаша мляко
няколко резена бекон
100 гр. обезкостени черни маслини
сол
черен пипер на вкус
Сварете картофите (без да ги белите). След това обелете и намачкате добре, добавете брашното и добре омесете. Направете кладенче в центъра, добавете яйцето, разтопеното краве масло, настърганото сирене, сол, черен пипер и маята, предварително разтворена в топло мляко. Замесете меко тесто, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса ( за около 2 часа или докато увеличи обема си два пъти).
Разстелете тестото в намазана с масло йенска тавичка или форма за пай така, че да се покрие дъното и стените. В купа разбийте яйцата с млякото и добавете ситно нарязаната шунка, накъсаното на малки парченца топено сирене, сол и черен пипер и много добре разбъркайте. Изсипете върху тестото, посипете отгоре с настъргания кашкавал, предварително запечения бекон и нарязаните маслини, и запечете във фурна за около 20 мин.