Тази картофена стърганица е много популярна в някои краища на страната и често се среща на трапезите, особено в миналото. Ястието е бързо, евтино и питателно, а по вкус не отстъпва на далеч по-завъртени гозби! В оригиналната рецепта се използват сурови настъргани картофи, но който иска може да използва предварително сварени.
Ето необходимите продукти за Вкусната пита от стъргани картофи :
Картофена стърганица
Продукти:
1,5 кг картофи
половин чаша (от 200 мл) царевично брашно (ситно смляно)
половин чаша бяло пшенично брашно
половин чаша олио
2 яйца
половин пакетче бакпулвер
сол и смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте, обелете и настържете картофите. В отделна купа смесете царевичното и пшеничното брашно, след което добавете бакпулвера. В купата с настърганите картофи добавете олио, сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Добавете две яйца към настъргания картоф, разбъркайте и накрая добавете брашнената смес. Объркайте добре. В тава с диаметър 34 см се налива една супена лъжица олио и се намазнява добре.
Сложете тавата във фурната и я загрейте на 200 градуса. Когато забележите, че олиото е добре загрято, внимателно извадете тавата от фурната и изсипете картофената смес в нея.
Заравнете с лъжица и разпределете сместа равномерно, след което върнете във фурната да се пече около 50 минути на 180 градуса, докато придобие златист цвят. С предварително загряване на тавата с олио се постига незалепващ ефект, така че питата няма да залепне за дъното.
Да ви е сладко!