Тази лесна и бърза картофена стърганица ще се превърне в най-добрия ви помощник в кухнята за спешни случаи. Приготвя се лесно, става много вкусна, а с нея ще нахраните всички гладници у дома.
Картофена стърганица с кашкавал
Продукти:
6 средно големи картофа
2 яйца
2 скилидки чесън
3-4 с.л.майонеза
100 гр.кашкавал
1 с.л.зелени подправки по желание (може и сушени)
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Настържете кашкавала на ситно ренде. Направете същото с чесъна (или го смачкайте с преса). Половината от кашкавала смесете с едното яйце и сушените (пресните) подправки. Тази смес е за покриване на стърганицата, за да хване хрупкава коричка.
Второто яйце и останалия кашкавал объркайте с чесъна и майонезата. Тази смес ще прибавим към самата запеканка. Добре е да я приготвите преди да започнете да настъргвате картофите, тъй като иначе те много бързо потъмняват.
Настържете обелените картофи на едро ренде и прибавете към сместа от яйце и кашкавал. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Прехвърлете сместа в предварително намазнена или покрита с хартия за печене форма с диаметър 26 см. Отгоре разпределете отделената смес от яйце, кашкавал и подправки.
Поставете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Трябва да се получи апетитна златиста коричка отгоре.
Ако ви се импровизира, може да направите плънка на стърганицата - задушени гъби с лук или кайма с подправки. Става също много вкусно!