Сочна картофена СТЪРГАНИЦА на фурна - ако искате ястието да се топи в устата, ТОВА е вашата рецепта!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сочна картофена СТЪРГАНИЦА на фурна - ако искате ястието да се топи в устата, ТОВА е вашата рецепта!
Сочна картофена СТЪРГАНИЦА на фурна - ако искате ястието да се топи в устата, ТОВА е вашата рецепта!
9768
Сочна картофена СТЪРГАНИЦА на фурна - ако искате ястието да се топи в устата, ТОВА е вашата рецепта!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Картофите са една от най-широко използваните храни, които могат да се приготвят по милион начина. В нашата кухня картофите обикновено се приготвят на фурна или се пържат в олио, а популярни са и като яхния. Не пропускайте обаче тази нова рецепта за печени картофи , която за кратко време стана любима във всички кулинарни форуми.

Ето необходимите продукти за Картофена Стърганица на фурна :

картофена стърганица

Картофена Стърганица на фурна

Продукти: 

около 1 кг картофи

100 г разтопено масло

30 г брашно

3 големи яйца (или 4 по-малки)

червен пипер на вкус

100 г настърган кашкавал

сол и черен пипер на вкус

200 г кисело мляко или заквасена сметана - за сервиране

Приготвяне: 

Измийте добре картофите под течаща студена вода, след което ги сварете в леко подсолена вода, но внимавайте да не ги преварите. След това ги оставете да изстинат малко и ги настържете на едро директно в намазнена огнеупорна тава (може да покриете с хартия за печене, но намажете хартията с малко олио или масло).

стърган картоф

В по-дълбок съд разбийте яйцата, добавете течното масло (предварително разтопено на слаб огън или в микровълновата и леко охладено, но все още в течно състояние), брашно, сол на вкус, черен и червен пипер, също на вкус.

разтопено масло

Готовата смес от яйца и брашно изсипете върху настърганите картофи, а отгоре поръсете настърган кашкавал. Можете да използвате моцарела, Едам, гауда или каквото сирене искате, по ваш вкус.

картофи с кашкавал

Така приготвените картофи със заливката се пекат около половин час в предварително загрята на 200 градуса фурна или докато покафенее и коричката е отгоре.

печен картоф

стърган картоф на фурна

Нарежете ястието на кубчета по избор и сервирайте с кисело мляко или заквасена сметана. 

ЗАБЕЛЕЖКА: Оригиналната рецепта е със сурови картофи, обелени и настъргани без предварително варене, но този вариант с варени картофи ми харесва повече.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft