Картофите са една от най-широко използваните храни, които могат да се приготвят по милион начина. В нашата кухня картофите обикновено се приготвят на фурна или се пържат в олио, а популярни са и като яхния. Не пропускайте обаче тази нова рецепта за печени картофи , която за кратко време стана любима във всички кулинарни форуми.
Картофена Стърганица на фурна
Продукти:
около 1 кг картофи
100 г разтопено масло
30 г брашно
3 големи яйца (или 4 по-малки)
червен пипер на вкус
100 г настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус
200 г кисело мляко или заквасена сметана - за сервиране
Приготвяне:
Измийте добре картофите под течаща студена вода, след което ги сварете в леко подсолена вода, но внимавайте да не ги преварите. След това ги оставете да изстинат малко и ги настържете на едро директно в намазнена огнеупорна тава (може да покриете с хартия за печене, но намажете хартията с малко олио или масло).
В по-дълбок съд разбийте яйцата, добавете течното масло (предварително разтопено на слаб огън или в микровълновата и леко охладено, но все още в течно състояние), брашно, сол на вкус, черен и червен пипер, също на вкус.
Готовата смес от яйца и брашно изсипете върху настърганите картофи, а отгоре поръсете настърган кашкавал. Можете да използвате моцарела, Едам, гауда или каквото сирене искате, по ваш вкус.
Така приготвените картофи със заливката се пекат около половин час в предварително загрята на 200 градуса фурна или докато покафенее и коричката е отгоре.
Нарежете ястието на кубчета по избор и сервирайте с кисело мляко или заквасена сметана.
ЗАБЕЛЕЖКА: Оригиналната рецепта е със сурови картофи, обелени и настъргани без предварително варене, но този вариант с варени картофи ми харесва повече.