800 гр. картофи (домашно приготвено картофено пюре)
царевично нишесте
сол и черен пипер
олио и масло за пърженето
Обелете 800 гр. картофи и ги сварете. Когато омекнат, отцедете водата и ги сложете в гевгир, за да се изпари възможно най-много от течността им. Колкото по-сухи и нишестени са картофите, толкова по-сполучлива ще стане картофената торта.
Смачкайте картофите и ги оставете настрана, докато изстинат достатъчно. Подправете ги щедро със сол и черен пипер и ги поръсете с 2 препълнени супени лъжици царевично нишесте. Може да се наложи да добавите още нишесте, ако използвате предварително направено картофено пюре (с масло или сметана). Към картофите може спокойно да добавите накълцани подправки на вкус, парченца бекон или настъргано сирене. С ръце внимателно омесете картофената смес на тесто.
Прехвърлете картофите върху набрашнен плот (с още нищесте) и ги оформете на плосък диск с дланта си, докато стане с дебелина около 2,5 см. Може да изрежете отделни кейкчета с формичка или да направите голям диск (малко по-малък от тигана, в който ще пържите) и да го нарежите на триъгълници. Опържете тортата (кейкчетата) в олио и малко масло докато станат хрупкави и златисто-кафяви. Внимавайте с температурата, за да не загорят!