3 големи картофа – леко сварени и нарязани на кубчета
1 голяма глава лук – нарязана на резени
около 3-4 с.л. зехтин
8 яйца
2 с.л. нарязан магданоз
1 нарязана люта чушка (по желание)
сол и черен пипер
Загрейте фурната на 180C (ако ще използвате фурна – традиционната фритата се приготвя в тиган на котлона).
Нагрейте дълбок тиган и сипете вътре зехтина. След като се сгорещи, добавете картофените кубчета и лука и оставете да се карамелизира и покафенее. Намалете температурата. Подправете със сол и черен пипер. Ммеждувременно разбийте яйцата в отделна купа, подправете с малко сол и пипер. Изсипете яйчената смес в тигана и намалете огъня, така че фритатата да се опече равномерно, без да загори.
Ако ще печете ястието на фурна, намазнете тавичката, добавете в нея картофите и лука, като ги разпределите равномерно. Отгоре изсипете яйцата и сложете във фурната за около 20-30 минути. Средата на фритатата и при двата метода трябва да е леко втвърдена на пипане. Ако приготвяте ястието на котлон, покрийте тигана с лист фолио, така че да се опече и повърхността.
След като фритатата е готова, поръсете я с магданоз и нарязана люта чушка и поднесете със зелена салата и малко домашно приготвен хляб. Фритатата е вкусна и топла, и студена, нарязана на квадратни парчета.