За кюфтетата:
500 г кайма
2 с.л. ориз
чубрица
подправка за скара или смес от подправки по избор за овкусяване на каймата
1 бр. яйце
брашно
За яхнията:
1 глава лук
1 бр. морков
2 скилидки чесън
1 бр. чорбаджийска чушка
5-6 пресни гъби
парче суха целина
подправки: дафинов лист, 2-3 зърна бахар, джоджен, девесил, пащърнак, сол, бял пипер, червен пипер, вегета
2-3 бр. картофи
2-3 с.л. лютеница
вино
Каймата, оризът, яйцето и подправките се омесват добре и от сместа се оформят не много големи кюфтета. Овалват се в брашно. Загрява се мазнина, в която се задушават лукът, морковите, чорбаджийската чушка, целината, чесънът, дафиновият лист и бахарът. Добавят се гъбите, задушава се още 1-2 минути и се налива малко вино. Захлупва се и се оставя3-4 минути. Поръсва се с червен пипер и се залива с вода. Слагат се стритият сух девесил, пащърнакът и вегетата. След като заври с помощта на лъжица в соса се пускат кюфтенцата и нарязаните на кубчета картофи. Поръсва се обилно с джоджен и по желание със стрита суха люта червена чушка. Разбърква се и след като заври отново, се слага лютеницата. Остава се да поври десетина минути и се пресипва в тава. Пече се в умерена фурна до пълна готовност.