
Формичките се намазват с масло по дъното и стените. Взема се щипка от настърганите картофи, като стърготините се залепват по дъното и ръбчето. Операцията се повтаря, докато се заредят останалите предвидени формички. Отгоре върху подредените картофи се намазва внимателно тънък слой масло. Подготвените картофени гнезда се слагат в тава (ако не ползвате форма за мъфини). Решетката на фурната се вдига високо и върху нея се слага тавата/формата. Пекат се в предварително силно (200- 220 градуса) загрята фурна, докато хванат златиста коричка (около 10 минути). През това време сметаната се обърква с бекона и наситнения лук. Може допълнително да се овкуси със сол и малко пресен копър. Готовите картофени гнезда се изваждат внимателно от формичките и се запълват със сметановата смес. Подреждат се върху плато.