8 малки картофа
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер
1 с.л. маргарин
125 гр. пушена сьомга
1 с.л. лимонов сок
2⁄3 чаша (175 гр.) нискомаслено кисело мляко
1 с.л. каперси, отцедени и нарязани
2 с.л. нарязан пресен копър
малки стръкчета пресен копър за украса
Загрейте фурната на 200ºC. Остържете картофите и ги подсушете с хартия. Нанижете ги върху метални шишчета (така ще се запекат по-бързо и равномерно). Намажете кожата на картофите с 1 с.л. зехтин, след това ги поръсете с малко сол. Подредете върху тавичка и печете около 1–1 1⁄4 часа (до омекване).
Извадете картофите от шишчетата и ги разрежете на половинки по дължина. Издълбайте с лъжица меката част, като оставите слой от сърцевината около кожата с дебелина приблизително 1 см. Използвайте издълбаното за друга рецепта. Разрежете всяка половинка на още половина по дължина, след което поставете получените картофени люспи с вътрешността нагоре върху голяма тавичка.
Разтопете маргарина с останалия зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Леко намажете тази смес върху повърхността на картофите. Върнете ги във фурната и печете още 12–15 минути, докато станат златисти и хрупкави.
Междувременно нарежете сьомгата на тънки ивички и поръсете с лимонов сок. Смесете киселото мляко, нарязаните каперси и накълцания копър в купа, след това добавете сьомгата и разбъркайте.
Оставете картофените кожички да изстинат 1-2 минути, след това напълнете всяка с малко от млечно-рибната смес. Украсете с малък стрък копър и поднесете топли.