Картофените кълнове не са за боклука! Ето как ги използват опитните градинари:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Картофените кълнове не са за боклука! Ето как ги използват опитните градинари:
6001
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Картофените кълнове не са за боклука! Ето как ги използват опитните градинари:

Ако сте прибрали купените преди седмица-две картофи от пазара на тъмно място, скоро ще забележите по тях многобройни кълнове. Покълването на картофите е неизбежен процес, но често пъти е причината да изхвърлим закупения зеленчук или реколтата на боклука. 

Кълновете изсмукват целия сок от клубените и те стават негодни за консумация.

В случая повечето градинари просто ги изхвърлят. Но някои от тях ги използват за подхранване на почвата или за прибиране на допълнителна реколта.

кълнове картофи

Как опитните градинари използват кълновете на картофите?

Кълновете се заливат със слаб разтвор на калиев перманганат и се оставят да се киснат в него около 1-2 часа. След това посадъчният материал се прехвърля в плик с дървени стърготини, които се навлажняват с вода.

След около 2-3 дни се появяват корени, след което кълновете се засаждат в земята и се изчаква реколтата.

картофи с кълнове

Друга опция е приготвянето на естествен стимулант от картофени кълнове :

За целта те отново се киснат в слаб разтвор на калиев перманганат, но в случая за 6 часа. След това се изплакват и се смилат на каша, след което се разреждат с вода. Полученият разтвор се използва за поливане на разсада и възрастните растения.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft