Ако сте прибрали купените преди седмица-две картофи от пазара на тъмно място, скоро ще забележите по тях многобройни кълнове. Покълването на картофите е неизбежен процес, но често пъти е причината да изхвърлим закупения зеленчук или реколтата на боклука.
Кълновете изсмукват целия сок от клубените и те стават негодни за консумация.
Как опитните градинари използват кълновете на картофите?
Кълновете се заливат със слаб разтвор на калиев перманганат и се оставят да се киснат в него около 1-2 часа. След това посадъчният материал се прехвърля в плик с дървени стърготини, които се навлажняват с вода.
След около 2-3 дни се появяват корени, след което кълновете се засаждат в земята и се изчаква реколтата.
Друга опция е приготвянето на естествен стимулант от картофени кълнове :
За целта те отново се киснат в слаб разтвор на калиев перманганат, но в случая за 6 часа. След това се изплакват и се смилат на каша, след което се разреждат с вода. Полученият разтвор се използва за поливане на разсада и възрастните растения.