Картофено - лучена фокача

вход през zajenata.bg
Картофено - лучена фокача
admin
Добавена от: admin
2968
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

50 г сухо картофено пюре
160 мл вода
80 мл студено прясно мляко
2 ч л суха мая
1 с л захар
3 с л пшенични зародиши
2 с л сушен лук
или 60 мл наситнен кромид лук
1 ч л розмарин
или 1/2 ч л сух розмарин
60 мл зехтин
500-550 г брашно

Ароматен зехтин с подправки:

3 с л зехтин
1/2 с л сух босилек
1/2 ч л сух риган
1/2 с л сух розмарин
1/8 ч л суха мащерка
1/2 ч л чесън на прах
1/8 ч л черен пипер
1/4 ч л люспи лют червен пипер
щипка сол
 

Ароматният зехтин:

Всички продукти се смесват и се оставя на стайна температура 2 часа.

ТЕСТО:

Всички продукти освен солта, се разбъркват добре с миксер около 3 минути (може и в машина за хляб). Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Покрива се и се оставя да "почине" 20 минути. Прибавя се солта и се меси още 8-10 минути. Ако месите на ръка, намаслете ръцете със зехтин, както и работната маса. Тестото се оформя на топка и поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя за 1 1/2-2 часа или докато не увеличи обема си два пъти. Може да бъде оставено в хладилника за 8-24 часа. Тава с размер 37.5 x 25 см се застила с хартия за печене.  Намаслява се с 2 с л зехтин и отгоре внимателно се поставя тестото. Тестото се разпъва леко в правоъгълник. Полива се с ароматния зехтин и се разпъва с пръсти от среда към края в пласт с дебелина 2 см. Оставят се дупки в тестото, като се внимава да не се наруши структурата на тестото. Ако тестото не се разпъва - оставя се за 15 минути и отново се доопъва. Покрива се и се оставя за 1 час или докато не удвои обема си. 20 минути преди печенето фурната се нагрява до 220 С. Фокачата се поставя във фурната и се пече 20-25 минути до златиста коричка. Изважда се и се охлажда на скара (след 5 минути се маха хартията за печене).

Бележки: Сухите подправки могат да бъдат заменени с 1/2 с л готови смеси (италианска или провансалска). 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft