50 г сухо картофено пюре
160 мл вода
80 мл студено прясно мляко
2 ч л суха мая
1 с л захар
3 с л пшенични зародиши
2 с л сушен лук
или 60 мл наситнен кромид лук
1 ч л розмарин
или 1/2 ч л сух розмарин
60 мл зехтин
500-550 г брашно
Ароматен зехтин с подправки:
3 с л зехтин
1/2 с л сух босилек
1/2 ч л сух риган
1/2 с л сух розмарин
1/8 ч л суха мащерка
1/2 ч л чесън на прах
1/8 ч л черен пипер
1/4 ч л люспи лют червен пипер
щипка сол
Ароматният зехтин:
Всички продукти се смесват и се оставя на стайна температура 2 часа.
ТЕСТО:
Всички продукти освен солта, се разбъркват добре с миксер около 3 минути (може и в машина за хляб). Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Покрива се и се оставя да "почине" 20 минути. Прибавя се солта и се меси още 8-10 минути. Ако месите на ръка, намаслете ръцете със зехтин, както и работната маса. Тестото се оформя на топка и поставя в намаслена купа. Покрива се и се оставя за 1 1/2-2 часа или докато не увеличи обема си два пъти. Може да бъде оставено в хладилника за 8-24 часа. Тава с размер 37.5 x 25 см се застила с хартия за печене. Намаслява се с 2 с л зехтин и отгоре внимателно се поставя тестото. Тестото се разпъва леко в правоъгълник. Полива се с ароматния зехтин и се разпъва с пръсти от среда към края в пласт с дебелина 2 см. Оставят се дупки в тестото, като се внимава да не се наруши структурата на тестото. Ако тестото не се разпъва - оставя се за 15 минути и отново се доопъва. Покрива се и се оставя за 1 час или докато не удвои обема си. 20 минути преди печенето фурната се нагрява до 220 С. Фокачата се поставя във фурната и се пече 20-25 минути до златиста коричка. Изважда се и се охлажда на скара (след 5 минути се маха хартията за печене).
Бележки: Сухите подправки могат да бъдат заменени с 1/2 с л готови смеси (италианска или провансалска).