Ако обичате картофите толкова, колкото и ние, вероятно търсите нови рецепти, за да намерите различни начини да ги направите. Днес за читателите на "за Жената" ще ви покажем нов начин на приготвяне, който идва при нас от Русия: вкусни картофи с лук и мляко .
Така приготвените картофи са много вкусни и имат оригинален вид. Можете да поднесете Картофената торта с лук и мляко не само за семейната вечеря, но и за празничната трапеза. За постния вариант заменете млякото с вода или доматен сос, а може да използвате и оризово, неподсладено мляко например. Ето и рецептата за поредната картофена вкусотия :
Картофена торта с лук и мляко
Продукти:
1 кг картофи
2-3 глави лук
50-60 мл олио или разтопено масло (може и смес)
350-400 мл прясно мляко
червен пипер
чаена лъжичка подправки на вкус
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на много тънки кръгчета, като за чипс. Още по-добре, ако имате специално ренде – използвайте го, за да съкратите времето.
Също така, нарежете лука на тънки кръгчета, полумесеци или каквато форма искате.
Нарязаните картофени кръгчета се нареждат в кръгла тава или гювеч, предварително намазана с малко олио. Подредете ги едно до друго, така че да покриете цялото дъно.
Върху картофите наредете нарязани кръгчета лук, след което овкусете със сол, черен пипер и други подправки по избор. Продължете да редувате картофи и лук, като не забравяте да подправяте и да ръсите по малко олио между всеки слой.
Завършете последния слой с картофени кръгчета. Залейте картофената "торта" с мляко, подправете и поръсете отгоре с олио. След това се увийте тавата с алуминиево фолио (който иска, може да сложи парче хартия за печене под фолиото).
Сложете готовите картофи в предварително загрята фурна на 200-220 градуса да се пекат за около 40-45 минути. След това отстранете фолиото, намалете температурата на 180 градуса и печете още половин час.
Разбира се, нагласете печенето според вашата фурна, като продължителността винаги зависи от това колко тънко сте нарязали парчетата картофи, за да може този "торта" да бъде готова по-бързо.
Нарежете на триъгълници и сервирайте. Отгоре може да поръсите ситно нарязани зелени пера от пресен лук или пресен магданоз.
Да ви е сладко!