По днешната ни рецепта ще приготвите голямо количество вкусни картофи на фурна по много прост начин, за кратко време. Ще бъдат меки и вкусни, а всяка хапка ще се топи в устата! Имате нужда от много малко олио, а майонезата придава на ястието особен вкус, който след като го опитате, постоянно ще търсите отново и отново. Най-хубавото на тези Златни печени картофки в специален сос е, че остават мекички и на следващия ден, а и са още по-вкусни тогава.
Златни печени картофки
Продукти:
1,5 кг картофи
4 супени лъжици майонеза
3 супени лъжици полента (царевично нишесте)
1 супена лъжица червен пипер на прах
1 чаена лъжичка сол + още малко
чесън на прах или друга подправка (по избор)
2 супени лъжици олио
сусам на вкус (по желание)
Приготвяне:
Измийте картофите под студена вода, след това ги обелете, измийте отново и ги сложете във вода на огъня да се варят. Следете варенето - картофите не трябва да са напълно сварени, а само леко, приблизително 10-15 минути от момента на завиране.
Прецедете сварените картофи и ги оставете да изстинат. През това време в голяма купа смесете четири супени лъжици майонеза, три супени лъжици полента, 1 супена лъжица лют червен пипер на прах, 1 чаена лъжичка сол и допълнително посолете картофите (на вкус).
Разбъркайте добре сместа, след което накрая добавете две супени лъжици олио, като това не е задължително, защото майонезата също е мазна, така че ще придаде необходимата хрупкавост на изпечените картофи. Разбъркайте и добавете подправки по ваш вкус. Обикновено добавям сушен чесън на гранули или една скилидка ситно нарязан чесън.
Нарежете охладените картофи наполовина или повече парчета, ако са по-големи, добавете малко сол, след това ги наредете върху предварително намазнена и постлана с хартия за печене тава (на фурна картофите трябва да са на един слой), след което намажете отгоре с приготвения сос от майонеза.
Картофите не трябва да се мажат от долната страна, защото всички вкусове ще се поемат по време на печенето. Можете също да сложите картофите в по-голяма купа, след което да добавите заливката тук и да я разбъркате с помощта на две лопатки. Тъй като не са напълно сварени, няма да се разпаднат при разбъркване.
По желание може да поръсите картофите отгоре със сусам, защото тези два вкуса си пасват идеално, след което веднага ги сложете в предварително загрята фурна на 220 градуса да се пекат за около 25 минути или докато се зачервят хубаво.
Да ви е сладко!