Карфиолът е превъзходен зеленчук, той е полезен и способен успешно да се бори дори с рака. Оказва се, че при сдъвкването на карфиола с помощта на слюнката се образуват т.нар. изотиоцианати. Тези вещества са извънредно ценни, защото активират чернодроби ензими, които от своя страна елиминират раковите клетки от организма. Изотиоцианатите, заедно с още едно вещество, съдържащо се в карфиола - сулфорафан, също предпазват от мултиплициране на ракови клетки.
Установено е, че редовното консумиране на карфиол пази най-много от рак на белия и черния дроб, рак на гърдата и простатата, както и от ракови образувания в дебелото черво и панкреаса. Специалистите съветват ,че ако добавяте куркума при приготвянето на карфиола може много да намали вероятността от развиване на ракови клетки в простатата.
Карфиолът също така пречиства черния дроб и кръвта. Освен това, хапвайки карфиол, вие се застраховате от редица неблагоприятни състояния, като например проблеми с бъбреците и пикочния мехур, високо кръвно налягане, артрит, констипация, астма и даже неравности и лош вид на кожата.
Доказано е , че хрупкавият зеленчук съдържа алицин – съставка, която намалява риска от сърдечни удари и като цяло подобрява функциите и здравето на сърдечно-съдовата система.
В състава на карфиола влизат още химичните елементи селен и витамин С. Те подсилват имунната система и организма и пазят тялото от болести, като и да поддържат безопасни нива на холестерола.
Фолатите, присъстващи в карфиола, са изключително полезни за бременните жени и подрастващите, тъй като усилват растежа на клетките и бързото развитие.
Карфиолът е богат на фибри, които спомагат за доброто здраве на червата.
Категорично карфиолът е сред продуктите, които всеки ден задължително трябва да присъства на трапезата ни.