100 гр. ориз
1 глава лук
2 скилидки чесън
1-2 супени лъжици ситно нарязан бекон
1 глава кисело зеле
500 гр. смесено мляно месо (кайма)
2 супени лъжици ситно нарязан магданоз
1 яйце
сол и черен пипер
1 супена лъжица сушени зеленчуци (универсална подправка)
малко лют млян червен пипер
1 чаена лъжичка смлян сладък червен пипер
2 супени лъжици доматено пюре
За запръжката:
1 голяма глава лук
малко масло
1 скилидка чесън
1 супена лъжица млян червен пипер
Освен това:
дафинов лист
парчета бекон или наденица
Сварете ориза в подсолена вода, докато леко омекне, но без да е готов. В тенджерка сложете да се разтопи малко масло. В разтопеното масло пуснете нарязания лук, така че да се запържи. Щом омекне, добавете чесъна и бекона за кратко, колкото да пуснат аромата си. В дълбок съд смесете каймата, запържения лук, ориза, яйцето, доматеното пюре и подправките. Омесете добре с ръце.
От главата кисело отделете листата, измийте ги малко и отделете твърдите части. Вземайте по един зелев лист, слагайте в средата му част от плънката и оформяйте на рула, така че плънката да се затвори добре от зелевия лист. Повторете с останалите листа зеле и останалата плънка. В тенджерата, в което ще варите сармите, най-отдолу поставете ситно нарязано кисело зеле или зелеви листа. Отгоре подредете навитите сармите една до друга, плътно. Отгоре поставете 1-2 дафинови листа, парчета бекон или наденица, поръсете с малко червен пипер, доматен сос и всичко залейте с вода - колкото да покрие сармите. Варете ги два до три часа на слаб огън, без капак, като от време на време доливате малко вода. От време на време разтръсквайте тенджерата, за да не залепнат сармите. Щом станат готови, пригответе запръжката. В тенджерка сложете да се разтопи малко масло. В него сложете нарязания ситно лук и задушете до омекване. Добавете чесъна и смляния червен пипер. С получената смес залейте сармите. Оставете ги да поврат със запръжката още няколко минути, след което изключете котлона.