Една от най-големите кулинарки сред актьорската гилдия - Катето Евро, ни дава още една уникална рецепта за Коледа . След коледните ѝ меденки, които ви представихме неотдавна, днес ще ви научим как да си направите коледната погача на Катето Евро - пухкава и красива обредна пита, на която би завидял всеки майстор-кулинар:
Коледната погача на Катето Евро
Необходими продукти:
500 г брашно
4 яйца
половин кубче жива мая
половин кофичка кисело мляко
100 г прясно мляко
1 пакетче масло от 125 г
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
Снимка: Катето Евро
Техника на приготвяне:
Ето обясненията на самата авторка на рецептата:
Правя тази пита за празници.
Докато втасва за 20 минути, пресявам брашното, разбивам яйцата и правя кладенче в брашното. Изсипвам в кладенчето яйцата, киселото мляко, маята, солта и замесвам меко тесто.
Задължително го оставям да втаса към половин час. Като втаса, го разделям на три топки, разточвам едната на кора с дебелина около половин сантиметър, намазвам с разтопеното масло обилно, разточвам втората топка и слагам втората кора върху първата, отново намазвам обилно, същото правя и с третата топка.
Навивам на руло и го режа на пънчета около 5 см.
Слагам пънчетата в тава, отгоре ги намазвам с разбит жълтък и пека питата около 30 минути на 180 градуса.