Като бях в Полша полудях по нея, това е техният традиционен десерт, по който може да се захласнете

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Като бях в Полша полудях по нея, това е техният традиционен десерт, по който може да се захласнете
Като бях в Полша полудях по нея, това е техният традиционен десерт, по който може да се захласнете
40558
Като бях в Полша полудях по нея, това е техният традиционен десерт, по който може да се захласнете
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази уникална еклерова торта заслужава цялото ни внимание, тъй като е невероятно сочна и вкусна. Това е рецептата за популярната полска торта “Карпатка”, която бихте могли да се купи в много сладкарници в Полша и е традиционен десерт в тази страна.

 

Торта “Карпатка” с варен крем

Приготвя се много лесно.

Кремът става много вкусен, напомнящ на сладолед. С една дума, от много прост набор от продукти се получава безумно вкусна торта!

 

Необходими продукти:

За тестото:
. мляко – 100 мл
. вода – 100 мл
. яйца – 4 броя
. брашно – 140 грама
. масло – 80 грама
. сол – 1/2 чаен лъжичка
За крема:
. мляко – 600 мл
. захар – 160 грама
. картофено нишесте – 50 грама
. масло – 200 грама
. лимонов сок – от 1/2 лимон
. яйца – 2 броя
. ванилин – 0,5 грама
. пудра захар – 1/2 чаена лъжичка (за поръсване)

 

Начин на приготвяне:
В тенджерка смесваме водата, млякото, солта и маслото. Поставяме на огъня и изчакваме да кипне.
Веднага след като сместа кипне, изсипваме цялото количество брашно и завираме отново.

След като се охлади тестото прибавяме първо едното яйце, следващото се добява само тогава, когато предишното добре се е смесило с тестото.

Половината от тестото изсипваме във формата за печене и равномерно го разпределяме в нея. Правим с помощта на лъжица произволни линии и рисунки, така че при печене да се образуват неравности.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 25-30 минути. Печем по същия начин и втория блат.


Приготвяме крема
В тенджера, изсипваме млякото, поставяме я на огъня и изчакваме да заври.
В купа смесваме яйцата, ванилията и захарта. Добавяме нишестето и разбъркваме, докато се получи гладка, еднородна смес. След като млякото е кипнало, вземаме половината и го изсипваме на тънка струя в сместа от яйца и нишесте, като разбъркваме непрекъснато.

Получената маса изсипваме във втората половина от
кипналото мляко и варим крема докато се сгъсти. Оставяме го да се охлади.
Размекналото се масло разбиваме с миксер докато стане пухкаво и добавяме постепенно по 1 супена лъжица от охладения крем, като разбиваме с миксера.

Изстискваме сока от половин лимон, добавяме го към крема и разбъркваме.

Събираме тортата във формата, където сме пекли блатовете, като по краищата й слагаме пергаментова хартия. Поставяме на дъното на формата първия блат, изсипваме върху него целия крем, като го изравняваме и отгоре поставяме втория блат. Леко го притискаме.

Слагаме тортата в хладилника за 6-8 часа, за да се слеят отделните части. Поръсваме с пудра захар.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft