Като бях в Полша полудях по нея, това е техният традиционен десерт, по който може да се захласнете
30 Май 2017
40558
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Тази уникална еклерова торта заслужава цялото ни внимание, тъй като е невероятно сочна и вкусна. Това е рецептата за популярната полска торта “Карпатка”, която бихте могли да се купи в много сладкарници в Полша и е традиционен десерт в тази страна.
Приготвя се много лесно.
Кремът става много вкусен, напомнящ на сладолед. С една дума, от много прост набор от продукти се получава безумно вкусна торта!
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Половината от тестото изсипваме във формата за печене и равномерно го разпределяме в нея. Правим с помощта на лъжица произволни линии и рисунки, така че при печене да се образуват неравности.
Получената маса изсипваме във втората половина от
Необходими продукти:
За тестото:
. мляко – 100 мл
. вода – 100 мл
. яйца – 4 броя
. брашно – 140 грама
. масло – 80 грама
. сол – 1/2 чаен лъжичка
За крема:
. мляко – 600 мл
. захар – 160 грама
. картофено нишесте – 50 грама
. масло – 200 грама
. лимонов сок – от 1/2 лимон
. яйца – 2 броя
. ванилин – 0,5 грама
. пудра захар – 1/2 чаена лъжичка (за поръсване)
Начин на приготвяне:
В тенджерка смесваме водата, млякото, солта и маслото. Поставяме на огъня и изчакваме да кипне.
Веднага след като сместа кипне, изсипваме цялото количество брашно и завираме отново.
След като се охлади тестото прибавяме първо едното яйце, следващото се добява само тогава, когато предишното добре се е смесило с тестото.
Половината от тестото изсипваме във формата за печене и равномерно го разпределяме в нея. Правим с помощта на лъжица произволни линии и рисунки, така че при печене да се образуват неравности.
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 25-30 минути. Печем по същия начин и втория блат.
Приготвяме крема
В тенджера, изсипваме млякото, поставяме я на огъня и изчакваме да заври.
В купа смесваме яйцата, ванилията и захарта. Добавяме нишестето и разбъркваме, докато се получи гладка, еднородна смес. След като млякото е кипнало, вземаме половината и го изсипваме на тънка струя в сместа от яйца и нишесте, като разбъркваме непрекъснато.
Получената маса изсипваме във втората половина от
кипналото мляко и варим крема докато се сгъсти. Оставяме го да се охлади.
Размекналото се масло разбиваме с миксер докато стане пухкаво и добавяме постепенно по 1 супена лъжица от охладения крем, като разбиваме с миксера.
Изстискваме сока от половин лимон, добавяме го към крема и разбъркваме.
Събираме тортата във формата, където сме пекли блатовете, като по краищата й слагаме пергаментова хартия. Поставяме на дъното на формата първия блат, изсипваме върху него целия крем, като го изравняваме и отгоре поставяме втория блат. Леко го притискаме.
Слагаме тортата в хладилника за 6-8 часа, за да се слеят отделните части. Поръсваме с пудра захар.
Редактор: За Жената
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари