Страхотен метод за приготвяне на месо, който нашите баби вече са познавали и се използва и в момента от топ готвачи!
Няма как да не ви споделим нещо толкова елементарно, а същевременно - толкова ефикасно.
С този хитър трик, който малко хора знаят, месото става много по-меко , бульонът е по-вкусен и няма да ви замъгли!
Знаете ли, че различните меса в зависимост от вида си трябва да се приготвят при определена температура?
Поради неправилната температура на готвене някои домакини приготвят месо, което не е достатъчно вкусно и бульонът е мътен. Е, днес ще се научите как лесно да избегнете това малко неудобство и винаги да имате перфектно приготвеното месо !
Какво трябва да направите?
Първият принцип, който винаги трябва да спазвате, е да заливате месото със студена вода преди готвене.
Сега идва ред на трика на нашите баби – сложете малка кристална чаша в тенджерата с месо .
Поставете тенджерата на котлона и включете на умерен огън.
След известно време ще чуете звук от тракане на стъкло. Това означава, че чашата е започнала да удря дъното и стените на тенджерата.
Сега е подходящ момент да премахнете образувалата се пяна на повърхността и да намалите силата на котлона до минимум.
Ще видите, че кристалната чаша е спряла да удря тенджерата и да издава неприятен звук.
Както обясняват професионалните готвачи, месото – независимо дали е пуешко или пилешко – не трябва да се вари във вряща вода.
За да стане месото по-вкусно, а бульонът бистър, трябва да се готви по-дълго и на ниска температура.
Кристалът като сигнално устройство
Когато водата започне да ври, чашата в тенджерата сигнализира, че е време да намалите температурата, в противен случай месото ще се сготви на грешна температура и няма да е толкова вкусно.
Температурата трябва да се понижи, докато чашата спре да издава звук. Така бульонът остава красив и бистър.
Този метод е подходящ както за готвене, така и за задушаване. Ако приготвите месото на грешна температура, то губи вкуса си, не постигате правилната структура или мекота.
Месото винаги трябва да се приготвя при температура малко под точката на кипене - от 80 до 95 ° C.
Опитайте този метод и ще видите разликата!