Този пилаф със сушени плодове ще ви стане любимото ястие– изисква повече време за приготвяне, но определено си струва!
Нужни продукти:
Говеждо месо – 1,5 кг;
Дългозърнест ориз – 3 чаши;
Лук – 4 големи глави лук;
Сушени кайсии, сини сливи (без костилки), стафиди (тъмни и светли без семки) – всички по 200 грама;
Краве масло – 500-700 грама;
Лаваш – 2 опаковки;
Гъст сироп от сливи (ако имате такъв);
сол
Приготвяне:
Първо, нарежете месото на средни парчета и ги сложете да врат в малко вода със сол на вкус. Варете, докато омекнат.
Разтопете маслото и запържете, като разбърквате непрекъснато, докато стане прозрачно.
Лукът нарежете на полумесеци, подсушете го и го залейте отделно с вряща вода за 10 минути.
Запържете всичко по отделно: изсипете 3-5 супени лъжици от разтопеното масло в тиган и запържете лука до леко златисто кафяво, след това запържете сушените кайсии, стафидите, сушените сини сливи и месото. Маслото се прибавя на малки порции. Излива се и сиропа от сливи и се запържва.
Запържените продукти се изсипват в тенджера с дебело дъно, разбъркват се и се налива 1 чаша бульон, в който се е приготвяло месото. Сложете на слаб огън и оставете да къкри 20 минути.
Всичко трябва да къкри в собствен сос. Сварете ориза, докато омекне.
Лавашът нарежете на дълги, широки ленти. Всяка лента намажете добре с разтопеното масло и я сложете в съд, като подреждате в кръг.
На дъното поставете ориза, след което добавете от плънката и редувайте по този начин. Обикновено се образуват около 4 слоя.
Затворете пилафа с парчетата лаваш. Излишъците могат да бъдат отрязани. Намажете с маслото отгоре и покрийте с фолио или капак.
Поставете във фурната на 160-180 градуса за 30 минути, отстранете фолиото след 15 минути и запечете до златисто кафяво.
Извадете готовия пилаф от фурната и сложете ястието в поднос. Получава се истинска красота!