Вкусен и полезен плод са кайсиите, които сега е моментът да присъстват ежедневно на трапезата ни. Оказва се, че тези плодове са лек при много здравословни проблеми.
Проблеми със сърцето и кръвното
Пресните кайсии съдържат 305 мг калий, което ги прави много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания.
Те понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг магнезий. Затова на хипертониците трябва да хапват големи количества пресни кайсии.
За тези, които страдат от аритмия, се препоръчва пюре от 5 пресни кайсии, смесено с 1 чаена чаша айран. Тази доза трябва да се изпие в рамките на един ден.
Съединенията от групата на флавоноидите (260 мг/100 г) укрепват стените на кръвоносните съдове.
Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени.
В книгата си "Силата на кайсиите - как лаетрила излекува моя рак", авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил - търговското наименование на амигдалина. Кюран е страдала от меланома с разсейки в черния дроб, а лекарите й давали не повече от 2-3 месеца живот. Тя се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на която се излекувала.
Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове.
Кайсиите съдържат 1,4 мг желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието. 100 г от плода имат същото действие като 250 г черен дроб. Благотворното действие против анемия се дължи и на кобалта и медта, които също присъстват в състава на кайсиите.
Кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от метеоризъм и дисбактериоза. Препоръчителната доза е 70-80 мл или 6-7 пъти на ден да се приема между храненията.
Лечебните свойства на кайсиите при язви и скрити отоци се дължи на диуретичната им функция. Отварата от кайсии облекчава възпалението на слизестите обвивки на стомашно-чревния тракт.
Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. 20 костилки се натрошават, ядките се обелват, изсушават и стриват на прах. Консумира се 3-4 пъти дневно по 1 ч. л. с мляко или чай. Против простуда, а и за по-бързо възстановяване след боледуване, се препоръчват и самите плодове, тъй като те съдържат 13 мг витамин С.
Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той е отговорен за доброто зрение. Витаминът участва в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците.
Всекидневната консумация на три или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация, съобщава Аrchives of Ophthalmology, базирайки се на резултатите от медицинско изследване. Смята се, че макулната дегенерация е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.
Освен за зрението, витамин А засилва имунната система, полезен е за очите, косата, кожата, венците и жлезите.
Лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета. За целта е достатъчно да се консумират по 100-150 г сушени плодове на ден. Всъщност има още здравословни рецепти с кайсии и техните ядки, които обаче се изпълняват със сухи плодове. А сега е сезонът на кайсиите, затова наблягаме на пресните плодове на кайсията и нейните предимства и лечебни свойства.