Като кажем кайсии, първо се сещаме за хубаво сладко и компот-Изобщо не се замисляме, че ползата от тях е огромна-Ето каква!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Като кажем кайсии, първо се сещаме за хубаво сладко и компот-Изобщо не се замисляме, че ползата от тях е огромна-Ето каква!
112625
Източник: lifestyle.bg
Снимков материал: pixabay.com
Като кажем кайсии, първо се сещаме за хубаво сладко и компот-Изобщо не се замисляме, че ползата от тях е огромна-Ето каква!

Вкусен и полезен плод са кайсиите, които сега е моментът да присъстват ежедневно на трапезата ни. Оказва се, че тези плодове са лек при много здравословни проблеми.

Проблеми със сърцето и кръвното

Пресните кайсии съдържат 305 мг калий, което ги прави много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Особено са препоръчителни да се консумират при сърдечна недостатъчност и аритмия.

Те понижават и кръвното налягане, тъй като съдържат 8,3 мг магнезий. Затова на хипертониците трябва да хапват големи количества пресни кайсии.

За тези, които страдат от аритмия, се препоръчва пюре от 5 пресни кайсии, смесено с 1 чаена чаша айран. Тази доза трябва да се изпие в рамките на един ден.

Съединенията от групата на флавоноидите (260 мг/100 г) укрепват стените на кръвоносните съдове.

Рак

Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак. Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени.

В книгата си "Силата на кайсиите - как лаетрила излекува моя рак", авторката Хелън Кюран разказва как сама е излекувала раковото си заболяване чрез лаетрил - търговското наименование на амигдалина. Кюран е страдала от меланома с разсейки в черния дроб, а лекарите й давали не повече от 2-3 месеца живот. Тя се подложила на терапия с кайсиеви ядки, благодарение на която се излекувала.

Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове.

Анемия

Кайсиите съдържат 1,4 мг желязо, което ги прави отлично средство за профилактика и лечение на малокръвието. 100 г от плода имат същото действие като 250 г черен дроб. Благотворното действие против анемия се дължи и на кобалта и медта, които също присъстват в състава на кайсиите.

Стомашни проблеми

Кайсиевият сок нормализира киселинността на стомаха и действа благоприятно при колити, съпътствани от метеоризъм и дисбактериоза. Препоръчителната доза е 70-80 мл или 6-7 пъти на ден да се приема между храненията.

Лечебните свойства на кайсиите при язви и скрити отоци се дължи на диуретичната им функция. Отварата от кайсии облекчава възпалението на слизестите обвивки на стомашно-чревния тракт.

Простудни заболявания

Смята се, че лечебен ефект против простудни заболявания имат ядките на кайсиите. 20 костилки се натрошават, ядките се обелват, изсушават и стриват на прах. Консумира се 3-4 пъти дневно по 1 ч. л. с мляко или чай. Против простуда, а и за по-бързо възстановяване след боледуване, се препоръчват и самите плодове, тъй като те съдържат 13 мг витамин С.

Влошено зрение

Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той е отговорен за доброто зрение. Витаминът участва в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците.

Всекидневната консумация на три или повече кайсии понижава риска от макулна дегенерация, съобщава Аrchives of Ophthalmology, базирайки се на резултатите от медицинско изследване. Смята се, че макулната дегенерация е сред основните причини за загуба на зрението при възрастни.

Освен за зрението, витамин А засилва имунната система, полезен е за очите, косата, кожата, венците и жлезите.

Укрепват имунитета

Лечебните свойства на кайсиите са известни и за общо укрепване при бременни жени, деца и възрастни хора за подсилване на имунитета. За целта е достатъчно да се консумират по 100-150 г сушени плодове на ден. Всъщност има още здравословни рецепти с кайсии и техните ядки, които обаче се изпълняват със сухи плодове. А сега е сезонът на кайсиите, затова наблягаме на пресните плодове на кайсията и нейните предимства и лечебни свойства.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft