Пайът никога не престава да бъде символ на домашен уют и нищо не може да ароматизира дома ви както печените ябълки . Ябълките в тестото му придават нежност и го правят сочен, а най-бързият начин да се уверите в това е да приготвите шарлота . Една от най-простите рецепти, но не може да се каже, че е единствена по рода си.
Богатият кремообразен сладкиш твърде много прилича на кекс. И въпреки това рецептата остава съвсем проста.
Съставки
олио 250 гр
захар 250 гр
яйце 4 бр
Сол 0,5 ч.л
Бакпулвер 1 ч.л
Пшенично брашно 300 гр
ванилия 1 супена лъжица
ябълки 1 кг
Лимонов сок 2 супени лъжици
Канела 1 ч.л
Пудра захар на вкус
Подготовка
Загрейте фурната и пригответе ябълките: обелете ги, изрежете сърцевината и нарежете на не много големи парчета. Налейте лимонов сок върху плодовете и разбъркайте.
Пригответе тестото: смесете 250 г омекотено масло с два вида захар и сол, разбийте. След това добавете яйцата едно по едно, докато разбивате
Пресейте брашното в течна смес и омесете тесто. След това добавете ябълките и разбъркайте добре.
Поставете ябълковото тесто върху тава, постлана с намаслен пергамент и печете на 180 градуса за 20-30 минути. Когато сладкишът е готов, по желание се украсява с пудра захар.
Нямате нужда от дълбок съд, дори тава за печене ще свърши работа. Моля, имайте предвид, че не е необходимо ябълките да се излагат и да се заливат с тесто, по-добре е веднага да се смесят в него. Консистенцията на ябълковия пай е мека, но доста плътна, така че трябва да бъде придружена от нещо леко и млечно, като кисело мляко или сладолед. И последно нещо, което трябва да знаете за тази проста рецепта за домашно печиво : тя работи също толкова добре с круши.