Аз съм от домакините, които никога не посрещат гости с празна маса. И дори да не са предупредили, че ще идват, определено ще имам време да приготвя моята специална торта .
Който я е опитал, не може да повярва от какво е направена! Да, наистина любимата торта у дома се прави от хляб! Освен него използвам и продукти, които винаги има вкъщи - сметана, кондензирано мляко, плодове или компот - с всичко става! Ето и лесната рецепта за сочна торта от хляб :
Сочна торта от хляб
Продукти:
- пресен хляб или питка
- заквасена сметана
- кондензирано мляко
- любими плодове по избор
Освен това една от съставките трябва да бъде непременно гъста: вземете или гъста домашна заквасена сметана, в която лъжицата да стои права, или варено кондензирано мляко (чудесна рецепта как да си направите сами домашно кондензирано мляко може да прочетете тук).
Съвет: ако все пак не може да намерите гъста сметана или кондензирано мляко, пак има спасение: използвайте желатин или меко масло, за да сгъстите крема.
Приготвяне:
1. Разбийте съставките за крема (сметаната и кондензираното мляко) с миксер. Ако решите да добавите желатин, той трябва да се приготви и разтвори според указанията на опаковката.
Използвайте ринг за торти или форма с пръстен за сглобяване.
2. Изрежете корите от хляба, потопете парчетата в крема и разстелете първия слой. Така кремът равномерно ще попие в хляба от всички страни и той ще се накисне хубаво.
3. Следва слой от плодове и други добавки по ваш избор. Всичко, което обичате, е подходящо: от пресни ягоди и малини до консервирани ананаси и карамелизирани ядки или домашно сладко.
4. След това повторете слоя хляб в крема, докато хлябът свърши или запълни височината на формата. Останалият крем разпределете върху горния слой, подравнете тортата и я пъхнете в хладилника да стегне.
Друга идея за сглобяване на такава торта: в купа с форма на полукълбо:
1. Първо опаковайте дъното на купата с прозрачно фолио. Накъсайте хляба без кората на големи парчета, напоете ги в крема и разстелете на дъното, след което продължете да покривате така и стените на купата.
2. Когато слоят хляб стане достатъчно плътен, за да поддържа формата на бъдещата торта, оформете слой плодове и отново ги покрийте с напоен с крем хляб. Последният хоризонтален слой на тортата трябва да бъде равен с върха на купата.
Забележка: в хладилника кремът ще стане по-гъст и здраво ще стегне хляба, след което лесно ще може да извадите тортата от формата.
3. Поставете чинията върху тортата, стиснете здраво краищата на купата и я обърнете внимателно. Остава само да премахнете фолиото и да украсите тортата с плодове, ядки или шоколадов чипс.