След Великден обикновено в хладилника остава цяла купа боядисани яйца, които вече не знаем какво да правим. Обичайните салати и закуски все някога омръзват, но пък ни е жал да изхвърлим красивите писани яйчица в кофата.
ПАСТЕТ ОТ ВАРЕНИ ЯЙЦА
Продукти:
Варени яйца - 3 бр.
Орехи (печени) - 1/3 чаша
Лук (голяма глава) - 1 бр.
Растително масло - 2 супени лъжици
Майонеза или заквасена сметана - 1 супена лъжица
Горчица - 1 ч.л.
Сол, черен пипер - на вкус
Приготвяне:
1. Нарежете лука и го запържете.
2. Счукайте ядките.
3. Смесете всички съставки и пасирайте до гладка смес.
Френски бисквити (sablés)
Тези богати, маслени бисквити са известни със своята отлична текстура на тестото. А добавянето на накълцани, твърдо сварени жълтъци към тях ще ги направи още по-богати и ще добави нежност към тяхната текстура.
Ще ви трябват: 2 сварени жълтъка, 0,5 чаши пудра захар, 200 г меко масло, 1/4 ч.л. сода и 1 ч.л. оцет (може да се използва половин пакетче бакпулвер), 1,5 чаши брашно
Приготвяне: Смелете два сварени жълтъка с 0,5 чаши пудра захар. Добавете 200 г меко масло, 1/4 ч.л. сода (загасете в лъжица оцет), 1,5 чаши брашно. Смесете всичко, оформете от тестото фитил. Разделете го на 7 части, от които оформете 7 плоски бисквити. Поставете ги върху тавичка, покрита с хартия за печене, и набодете с вилица.
Печете на 10 С за 10-15 минути.
Яйца по шотландски
Елементарно, Уотсън! Какво ще кажете за твърдо сварени яйца в кайма?
Просто обелете няколко твърдо сварени яйца, след това ги увийте хубаво в предварително овкусена кайма.
Панирайте в галета и изпържете в добре загрято олио или пригответе по-здравословния вариант - на фурна.