В нашето семейство консервирането на патладжани е задължително. Правим ги по различни рецепти, но тази за мариновани патладжани ни стана любима. Стават невероятно вкусни, затова винаги затварям малко повече, така че има за цялата зима. Най-невероятното е, че на вкус патладжаните стават като барбекю - с аромат на сочно месце ! Ето лесната рецепта за мариновани патладжани с аромат на барбекю :
Мариновани патладжани с аромат на барбекю
Продукти:
2 килограма патладжани
1 глава чесън
3 глави лук
2 с.л.
1 пак. подправки за барбекю
1 с.л. сол
50 мл оцет
1 ч.л. черен пипер
50 мл растително масло (олио или зехтин)
Приготвяне стъпка по стъпка:
Нарежете лука на полумесеци.
Нарежете патладжаните на малки парченца. Сложете ги в купа, изсипете олиото и разбъркате.
Сложете тиган на огъня и запържете патладжаните на порции. Запържете ги без олио, така че след като ги мариновате, да не станат прекалено мазни.
Прехвърлете пържените патладжани в купа, добавете лука и ситно нарязания чесън.
Добавете всички останали съставки, изброени по-горе, към зеленчуците.
Разбъркайте направо с ръце, така че всичко да е равномерно разпределено.
Сложете чиния върху зеленчуците, а отгоре - тежест. Оставете патладжаните да се мариноват така 7 часа.
След това отново разбъркайте салатата и я насипете в буркани, които предварително са измити и подсушени.
Сложете бурканите в тенджера, дъното на която е покрито с кърпа. Налейте вода до гърлото на бурканите и след като заври, стерилизирайте за половин час.
След това затворете хубаво с капаци, обърнете и увийте в одеяло.
След като изстинат, прехвърлете маринованите патладжани в мазето, но може да се съхраняват и в килера.
Да ви е сладко!