Тези вкусни пълнени понички са направени от няколко съставки, а тестото копринено меко. Никак не са мазни, а у дома най-много ги харесваме, когато са пълнени с течен шоколад!
Започнах да ги правя през ден и още не са ни омръзнали. Може да ги напълните с различни кремове, ванилов пудинг, шоколад, сладко по ваш вкус, а някои ги харесват и просто така, защото вкусът им е наистина страхотен. Ето какво ви трябва за невероятните Царски понички :
Царски понички с течен шоколад
Продукти:
150 мл хладко прясно мляко
35 г захар
5 г инстантна мая
1 яйце
1 супена лъжица олио
325 г брашно
1/4 ч.л.сол
1/2 ч.л.бакпулвер
15 г масло
течен шоколад или друга плънка по избор
сметана и пудра захар за поръсване
Приготвяне:
В 150 мл хладко мляко, престояло поне 1 час на стайна температура (както и яйцето) добавете захарта. Разбъркайте с бъркалка, докато захарта се разтопи и добавете маята. Разбъркайте отново и изчакайте 1-2 минути, докато течността набъбне.
След това разбийте вътре едно яйце, добавете олиото, солта, бакпулвера и накрая добавете постепенно брашното. Замесете с ръце фино и меко тесто, което трябва да е гладко, меко и незалепващо под пръстите ви. Някъде преди края на месенето добавете омекналото масло, което сте нарязали на по-малки парчета и го омесете в тестото, за да се комбинира с него.
Върнете тестото в купата, където сте го омесили, и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса за 45 минути, докато се удвои. След това го поомесете още малко и го разделете на две равни части. Всяко парче омесете още малко и го разточете на кръг като тесто за пица.
След това нарежете на 8 триъгълника и ги наредете върху тава, поръсена с малко брашно. Процедирайте по същия начин с останалото тесто.
Запържете внимателно до златисто кафяво от едната страна, след това обърнете от другата и запържете още няколко минути.
Можете да направите поничките и на фурна, ако не искате да се приготвят в олио. В такъв случай се пекат на 180 градуса, докато покафенеят, но недостатъкът е, че могат да спаднат и да не са достатъчно меки и ефирни.
Напълнете топлите понички с течен шоколад или друг пълнеж по ваш вкус, като направите дупчица отстрани и ги напълните с пълнежа със шприц. Още горещи ги оваляйте в пудра захар и изчакайте да изстинат, преди да ги сервирате.
Да ви е сладко!