Ако обичате пълнени чушки, непременно опитайте нашия вариант следващия път, когато ги приготвяте. Заменете ориза в каймата с този продукт и ще получите изключително апетитен и ароматен резултат.
Тайната на тази рецепта е в използването на просо вместо ориз, както и смлените пресни домати, допълнени от голямо количество зелени подправки. Просото придава допълнителна нежност и еднородност на плънката. Чушките се получават меки, ароматни в необичайно вкусен сос!
Пълнени чушки с просо и ароматен сос
Продукти:
8 големи месести чушки
300 гр.мляно говеждо месо
200 гр.свинска кайма
3 домата
1 щипка червен пипер
1 връзка зелен лук
2 скилидки чесън
подправки на вкус
пресни листа от кориандър (може да замените с магданоз)
7 с.л.заквасена сметана
100 гр.просо
2 с.л.лютеница
4 с.л.доматен сос
Приготвяне:
Изплакнете просото до бистра вода, Залейте го с вряла вода, оставете за 30 минути, за да пусне горчивината, след което изцедете водата.
Изплакнете чушките, извадете семената.
Посолете, разбъркайте старателно. Напълнете чушките с получената смес. Подредете ги близо една до друга в тенджера с дебело дъно.
Смесете заквасената сметана, доматения сос, лютеницата и залейте чушките с тази смес. Ако е необходимо, добавете и сол.
Поставете тенджерата на котлона и след като заври, намалете огъня и оставете чушките да къкрят под капак за 35-40 минути.