Печените картофи са универсална гарнитура на достъпна цена. Но колкото и удобно да е това ястие, то вече е невероятно банално . Но печеният лук е нещо ново. Все още не съм срещала по-изискана гарнитура. Но е много проста за приготвяне.
Всичко започна с факта, че ми свършиха запасите от зеленчуци. В килера остана само една връзка чесън и цяла торба лук. А печената патица трябваше да се поднесе с нещо. Така попаднах на рецепта за този шедьовър в интернет. Печеният лук вече е оценен от цялото ми семейство. Пригответе го и вие!
Съставки
Лук 1,5 кг
Чесън 2 скилидки
Слънчогледово олио 100 мл
Масло 100 гр
Сол на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
червен пипер 1-2 ч.ч
захар 3 ч.ч
Подготовка
Обелете лука, нарежете на четвъртинки. Изсипете ги в купа, добавете сол и подправки. Изсипете растително масло върху лука. Разбъркайте, покрийте купата със стреч фолио.
Сега лукът трябва да се маринова в хладилник за поне един ден. Лично аз дори го оставям за два, за да се усвои добре маринатата. Колкото по-дълго, толкова по-добре, както можете да си представите.
След изтичане на времето сложете лукът в чиния, намазана с растително масло. Върху него изсипете сока от маринованата купа. Сложете нарязаните глави чесън към лука.
Поръсете захарта върху лука. Изпратете ястието във фурна, предварително загрята до 180 градуса за един час. След това добавете масло към лука. Гответе ястието с него още 15 минути.
Сервирайте готовата гарнитура с лук точно във формата. Ароматният и сладък печен лук е чудесно допълнение към празничното меню. Особено добре се съчетава с дивеч, като патица. Харесва ли ви идеята? Споделете вашето мнение в коментарите!