Тесто:
4 яйца
200 мл кисело мляко
200 брашно
10 гр. бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
Плънка:
200 гр. мляно месо
3 моркова
7 кисели краставички
на вкус: подправки - черен пипер, червен пипер, Вегета, малко сол, магданоз
Лесен и ефектен пай с кайма.
Първо се приготвя плънката:
Сложете малко олио на котлона и запържете вътре каймата. Добавете морковите, нарязаните кисели краставички и овкусете с подправки. Дръпнете готовата плънка от огъня и оставете да се охлади.
Тесто:
С миксер леко разбийте яйцата, добавете брашното, в което сте разбъркали бакпулвера, а също и солта. Накрая прибавете и нарязания магданоз. Повече от половината от плънката поставете в тестото, излейте го в предварително намазнена и набрашнена форма за кекс (ако е силиконова, не е необходимо да я мажете). Поръсете отгоре с останалата част от плънката.
Пъхнете пая да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 мин., но проверявайте периодично, защото различните фурни пекат различно.
Поднесете пая топъл, въпреки че е много вкусен и студен.
Забележка:
Може да изпечете пая и в други формички - за мъфини, кекс с дупка, или с каквито разполагате. Ако печете мъфини, напълнете ги до 2/3 от обема им, понеже набъбват при печенето.