Какво по-хубаво към сутрешното кафе от парченце сочна торта с вкус на кафе ? Този изумителен и бърз десерт напомня много любимото на всички Тирамису, а се приготвя изключително лесно. Предлагаме ви да го опитаме заедно - ето рецептата за перфектният кафе-сладкиш с вкус Тирамису :
Кафе-торта с вкус Тирамису
Продукти:
3 яйца
100 грама кисело мляко с 2,5% масленост
200 грама захар
200 грама брашно
20 грама разтворимо кафе
100 грама масло
200 грама заквасена сметана
60-80 грама пудра захар
1 ч.л.лъжичка сода
оцет
Приготвяне:
В киселото мляко на стайна температура разтворете 3 чаени лъжички кафе и оставете да престои 20 минути.
През това време разбийте яйцата, докато се образува пищна пяна. Яйцата също трябва да бъдат извадени предварително от хладилника. След това добавете към тях захарта. Включете миксера на най-високата скорост и разбийте още три минути. Добавете омекналото масло, млякото с кафето, брашното и разбийте всичко заедно.
Накрая добавете содата, угасена с малко оцет.
Прехвърлете тестото в покрита с хартия за печене тавичка или форма и печете в загрята на 160-170 градуса фурна до готовност.
Докато блатът изстива, пригответе крема.
В заквасената сметана на стайна температура разтворете останалото кафе и пудрата захар.
Разбъркайте и оставете да престои половин час, така че захарта и кафето да се разтворят.
Разрежете блата по дължина на две части и ги намажете с два слоя от крема.
На всеки слой дайте четвърт час, за да се абсорбира достатъчно, след което нанесете втория. Съединете блатовете и намажете тортата с останалия крем.
Украсете десерта с настърган шоколад или нарязани орехи, а може и със захаросани плодове.
Преди да я поднесете, оставете тортата в хладилник за няколко часа, най-добре за цяла нощ.