325 г брашно
25 г пшенични зародиши (кълнове)
25 г пшенични трици
8 г прясна мая
1 с.л. сол
2 с.л. захар
30 г маргарин
75 г обелени картофи
Картофите се нарязват на дребни кубчета. Заливат се с 250 мл вода и се варят на тих огън до готовност. Намачкват се направо във водата, за да се получи еднородна картофена отвара. Отварата се охлажда до 40 С. Отмерват се 300 мл картофена отвара (при необходимост се долива топла вода). Прибавят се 1/2 с.л. захар и натрошената мая. Сместа се разбърква и се покрива. Оставя се на топло място за 45-60 минути да втаса, за да се получи така наречената активна мая. Брашното, пшеничните трици и зародишите, солта, маргаринът и останалата захар се размесват в голяма купа. Прави се дупка в средата, изсипва се маята. Разбърква се с дървена лъжица или с миксер на 1 скорост. Стените на съда се остъргват с шпатула, след което тестото се обръща върху набрашнена повърхност. Меси се около 10 минути, докато тестото стане меко и гладко. Оформя се на топка и се прехвърля в намаслена купа, която се покрива с намаслено свежо фолио. Оставя се за 90 минути на топло (28-30 С), покрито с кърпа. След като втаса, тестото се поставя върху набрашнена повърхност и се разделя на две топки. Правоъгълна тава с размери 25х11 см се намаслява. Приготвените топки тесто се нареждат в тавата. Покриват се с намаслено найлоново фолио. Тестото се оставя да втаса за втори път за 75 минути (увеличава си обема 4 пъти). Фурната се загрява до 180 С. Хлябът се пече 45 минути. След изпичането се намаслява отгоре с масло. Американският кафяв хляб се оставя да изстине 1-2 часа преди да бъде нарязан.