200 г царевично брашно
1 скилидка чесън
1 кубче зеленчуков бульон
1/2 в. ч. бяло вино
3–4 с. л. олио
3–4 стръка пресен лук
1 буркан консервирани горски гъби (250 г)
1 ч. л. сол
50 г кашкавал
1 лист салвия
Царевичното брашно се сварява в подсолена вода в съотношение 1:4. Бърка се непрекъснато, докато се получи каша. След това се настъргва кашкавалът и се разбърква.
Получената смес се изсипва в намаслена продълговата форма за кекс и се изчаква да се охлади, за да се желира.
Чесънът и бялата част на лука се нарязват наситно и се запържват за половин минута в сгорещеното олио. Добавят се отцедените от маринатата и почистени от подправките гъби, пържи се още 1–2 минути. Налива се виното, овкусява се с кубчето бульон и салвията.
Желираният качамак се обръща, за да се отдели от съда. Нарязва се на филии (или друга форма, според използваната тава).
При сервиране във всяка чиния се поставят по няколко резена от качамака, покриват се с гъбената плънка, настъргва се кашкавал и се поръсва с накълцаните пера зелен лук. По желание кашкавалът може да се запече до зачервяване.