1 ч. чаша едросмляно царевично брашно
300 гр. млада коприва
1 с. л. сол
100 гр масло
бяло саламурено сирене
2 с. л. червен пипер
Копривата се накисва в гореща вода и се измива добре, като се ползват ръкавици. Слага се да заври и след 5-10 минути, омекналите листа се нарязват ситно. В друг съд се слага 1 литър вода да заври. Добавят се копривата и едросмляното царевично брашно. Овкусява се със сол и се добавя голямо парче масло. Вари се около 10-15 минути, като сместта се бърка през цялото време.
Готовата смес се изсипва в купички или един по-голям съд и се оставя да изстине. Щом стегне, се обръща върху поднос или малки чинийки.
В тиган се разтапя останалото масло, добавя му се сол и червен пипер. Качамакът се сервира залят с разтопеното масло и наръсен със сирене.