За тестото:
200 мл топло прясно мляко
100 мл олио
1 яйце
20 гр. прясна мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
400-500 гр. брашно
За плънката:
100 гр. кашкавал, нарязан на кубчета
100 гр. шунка, бекон или свински врат, нарязани на кубчета
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. майоран
За намазване:
1 яйце
няколко парченца масло
Маята се разтваря с малко мляко и брашно.
В купа поставете млякото, олиото, яйцето, солта и захарта. Прибавете и маята.
С постепенното добавяне на брашното замесете средно меко и гладко тесто. Оставете го да втасва покрито, докато удвои обема.
След това премесете и разделете на 22 топчета. Всяка топка леко разплескайте върху дланта си, поставете по 2-3 кубчета от кашкавала и шунката и поръсете с по щипка от подправките. Хубаво затворете и оформете топка.
Подредете ги в кръгла тава с диаметър 26 см, леко намазана с масло и оставете да втасват покрити още 30-35 минути. Преди печене намажете с разбитите яйца и поставете няколко парченца масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180-190 градуса около 35 минути или в зависимост от фурната.
Изпечените балончета покрийте с фолио, оставете малко да изстинат и поднесете с кисело мляко, сметана, сирене ....