Сигурно и вие правите у дома най-популярните закуски: баница, палачинки, пържени филийки и пр. Дали обаче сте опитвали да приготвите гевреци? Оказа се, че никак не е трудно и стават супер пухкави и много ароматни, с дъх на масло. Такива не могат да се купят в пекарната, така че си заслужава да се потрудите - резултатът е страхотен! Ето какво ви трябва за нашите Кашкавалени колаци за големи и малки юнаци :
Кашкавалени колаци за големи и малки юнаци
Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 125 ml):
- 1 чаша топла вода
- 1 пакетче суха мая
- 1 малка чаена чаша олио
- 1 яйце (на стайна температура)
- 1 малка чаена чаша гъсто кисело мляко/заквасена сметана
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сол
- 5 чаши брашно
- 100гр.
За намазване:
- 2 жълтъка + 1 чаена лъжичка олио
Приготвяне:
1. В по-дълбока купа разбъркайте маята с топлата вода, олиото и яйцето. Добавете киселото мляко и загладете. Към течната смес постепенно добавете брашното, смесено със солта и бакпулвера.
2. Замесете меко тесто, което леко да лепне по ръцете. Омесете го още малко върху набрашнен плот и го оформете на топка. С длани започнете леко да го сплесквате, а след това с точилка разточете на голяма кора, приблизително 50см.
Снимка: youtube
3. По цялата кора се настъргват масло (от фризера) и сирене чедър (може кашкавал или друг вид твърдо сирене). След това започнете сгъването: от дългата страна прегънете ивица от 4-5 см, и продължете така до края.
Снимка: youtube
При всяка гънка притискайте малко с пръсти отгоре. Прегънете още 2 пъти дългия правоъгълник, от едната и от другата страна, притиснете отново с длани отгоре, завийте в плик и оставете в хладилника за 20 минути.
Снимка: youtube
4. Охладеното тесто разточете върху набрашнен плот на 30 см правоъгълна кора. Нарежете я на 8 ленти.
Снимка: youtube
Хванете всяка лента за двата срещуположни края и завъртете в противоположни посоки, сякаш изцеждате кърпа. След това съединете краищата, за да получите пръстен - геврече.
Снимка: youtube
5. Подредете гевреците в 2 тави, застлани с хартия за печене. Отгоре ги намажете със смес от разбит жълтък с малко олио. По желание се поръсва със сусам и черен кимион.
Снимка: youtube
6. Оставете ги за 10 минути в предварително загрята фурна на 100 градуса, след което включете на 190 градуса и печете до зачервяване.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!