Пухкави, уханни и мекички кашкавалки-охлювчета - това е днешното ни предложение за вкусна семейна закуска . В приготвянето им няма нищо особено, а сигурно вече имате продуктите в хладилника.
Кашкавалки на спиралки
Продукти:
20 гр. прясна мая (половин кубче)
500 мл прясно мляко
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
брашно - около 1 кг
За плънката:
250 гр. кашкавал
1 малко пакетче масло (125 г) за намазване
по желание - сусам
Приготвяне:
Първо активирайте маята, като я разтворите в топлото (не горещо) мляко заедно със захарта. Оставете за 10-15 минути да шупне. В по-голяма купа пресейте брашното (не цялото количество наведнъж), оформете кладенче в него и прибавете разбитите яйца (предварително отделете 1 жълтък за намазване), олиото, киселото и киселото мляко.
Накрая добавете активиралата се мая и замесете меко тесто, като постепенно добавяте още брашно.
Прехвърлете тестото в намаслена купа, завийте със стреч фолио и оставете настрани за 1 час да втаса.
Разделете втасалото тесто на две части, разточете всяка част на тънка правоъгълна кора върху набрашнен плот. Намажете ги с разтопеното и охладено масло, поръсете равномерно с настърган кашкавал и навийте на рула. Нарежете рулата на охлювчета с дебелина 1 пръст, наредете ги в тава постлана с хартия за печене на разстояние едно от друго и ги намажете с останалото масло.
Разбийте заделения жълтък с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и намажете охлювчетата. Поръсете с настърган кашкавал и по желание - със сусам.
Изпечете кашкавалките в предварително нагрята на 180 градуса фурна до златисто, за около 20-25 минути.
Да ви е сладко!