Кашкавалът създава зависимост заради протеина казеин. По време на храносмилането, казеинът освобождава опиати наречени касоморфини, които според диетологът Камерън Уелс "си играят с рецепторите за допамин и насърчават зависимостта".
Учените в САЩ са извършили изпитания на учениците с цел да определят кои храни са най-пристрастяващи, а резултатите са сравнени със скалата за зависимост от храна "Йейл".
Те открили, че храната, която се намира на върха има подобни функции с наркотиците, които създават зависимост - т.е. бързо се преработват и се абсорбират в тялото.
Докладът, публикуван в Нациналната библиотека по медицината в САЩ, заключава, че "изследването детектирало че част от храната създава зависимост само заради начина, по който се процедира. Колкото по-преработена и мазна храната, толкова повече се свързва със зависимостта от храна".