Квасена баница - нежно тесто, сочна плънка и нежна заливка! Може ли да е толкова вкусно?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Квасена баница - нежно тесто, сочна плънка и нежна заливка! Може ли да е толкова вкусно?
Квасена баница - нежно тесто, сочна плънка и нежна заливка! Може ли да е толкова вкусно?
4651
Квасена баница - нежно тесто, сочна плънка и нежна заливка! Може ли да е толкова вкусно?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е уникално вкусна рецепта за баница със заливка , която можете да приготвите за някое от предстоящите тържества или просто за вечеря. Баницата е много сочна, а това се дължи на заливката, с която се напояват корите, преди баницата да се изпече. Наричат ​​я още „ квасена баница “, въпреки че в нея няма мая (квас).

Опитайте и няма да сбъркате с тази рецепта. Баницата се състои от три части: рецепта за тесто, плънка и заливка. За тази рецепта се използва тава за печене с диаметър 34 см. Ще ви трябват следните съставки:

квасена баница със заливка

Квасена баница с вкусна заливка

Продукти за тестото: 

250-300 гр. брашно

1/2 чаена лъжичка сол

200 мл хладка вода или по-малко за замесване на по-твърдо тесто

За плънката: 

3 яйца

300 г сирене

200 г мл заквасена сметана (по-мазна)

3 с.

л. разтопено масло или олио

1/2 ч. л. сол

6 с. л. грис

4 с. л. царевично брашно

Баницата може да се направи и без брашно, само с грис, като в този случай се добавят 10-11 супени лъжици грис.

За заливката: 

1 малка чаена лъжичка олио

200 мл неутрална сметана

100 мл прясно мляко

Приготвяне: 

От 300 гр. брашно отделете малко (около 50 гр.) и го сложете в по-дълбока купа. 

брашно в купа

Запазете останалото брашно за по-късно. Към брашното добавете 1/2 чаена лъжичка сол и постепенно долейте малко по-малко от 200 мл хладка вода.

Омесете тестото на ръка, докато спре да лепне, след което го прехвърлете върху набрашнена повърхност и месете още малко, докато тестото стане еластично (около 5-10 минути).

топка тесто

Така приготвеното тесто се връща в купата, където сте го месили, намазва се с малко олио и купата се покрива, за да не изсъхва. 

За плънката: Разтопете 3 с. л. масло на котлон и оставете да изстине малко. В друга купа разбийте с бъркалка 3 яйца, посолете, след това добавете 200 г заквасена сметана, след което бързо разбъркайте.

разбити яйца

плънка за баница

Добавете сиренето (може да е крема сирене или каквото и да е друго сирене, което използвате за баница). Разбъркайте съставките, докато се получи течна смес, без бучки, след което добавете разтопеното масло. Накрая се добавят грисът и брашното.

Плънката трябва да е по-плътна, а както споменава авторката на рецептата, може да се използва и само грис. Когато тестото почине, трябва да го разточите, но ако имате време може да го премесите два-три пъти и да го оставите да почине, за да е по-лесно разточването.

разтеглено тесто

Равна повърхност се набрашнява, след което се поставя тестото и с точилка се разтегля колкото може по-тънко на по-голям кръг. Тестото се намазнява малко, след което се оставя да почине няколко минути. Тестото трябва да е тънко и да се разстила върху цяла голяма маса.

тесто квадрати

Тестото се нарязва на квадрати, като първо се реже вертикално на ленти с диаметър 25 см или според размера на вашата работна маса, а след това - хоризонтално. Всяка изрязана част (под формата на квадрат) се прегъва на две и върху сгънатата част се поставя по едно топче от плънката, след което се прегъва от всички страни на кубче. Процедира се по същия начин, докато изчерпите цялото тесто.

баница сгъване

баница на пакетчета

Кубчетата (които приличат на пакетирани сарми) тесто се нареждат в тава едно до друго и леко се намазняват, след което се слагат да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса, за около 20 минути.

За заливката: млякото се смесва с неутралната заквасена сметана на котлон, добавя се малко олио, след което като заври, се сваля от котлона. След изпичане баницата се залива с млечната смес, след което се връща във фурната за 2 минути.

баница заливка

След това я оставете да престои още 10 минути покрита, преди да я поднесете.

залята баница

квасена баница

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft