2 яйца
1 1/2 чаша брашно
1 чаша кафява захар
2/3 чаша олио или зехтин
3 с.л. кисело мляко
1/4 кг. настъргано прясно цвекло
100 гр. стафиди
по 1/2 ч.л. ванилия, канела, джинджифил, бакпулвер, сода, сол
За глазурата:
250 гр. крема сирене
150 гр. пудра захар
малко лимонов сок
Фурната се загрява на 180 градуса. Разбиват се захарта с мазнината, после се прибавят яйцата. Всички останали съставки, без цвеклото, се разбъркват добре в купа и към тях бавно се добавя яйчената смес. След това се прибавят цвеклото и стафидите, разбърква се и се изиспва в намаслена тава. Печем се около час. Прави се глазура от посочените продукти, които се разбиват добре с миксер на гладка смес. По желание изпеченият блат може да се разреже на две и да се слепят половините с част от крема за глазурата.