Тази невероятна рецепта съчетава в себе си две любими сладости - сиропираната баклава и вкусния, пухкав кекс. Всъщност кекс баклавата е позната у нас отдавна и в много домакинства именно това е любимият вариант на коледна баклава .
Кекс-баклава с феноменална плънка
Продукти:
1 пак. фини кори за баница
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
10 гр. канела
2 пак. ванилия
125 гр. масло
За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 пак. ванилия
1 с.л. лимонова кора
Приготвяне:
Първо забъркайте кексовото тесто: разбийте яйцата със захарта, добавете брашното с бакпулвера, канелата и ванилията. Накрая прибавете натрошените орехи.
Разделете корите на две части.
В намазана с олио тава подредете половината кори, залейте ги с кексовата смес. Отгоре поставете останалата половина кори. Нарежете баклавата на ромбоиди с остър нож и я залейте с разтопеното масло по разрезите.
Изпечете я в загрята фурна на 160 градуса до златист цвят.
Когато баклавата изстине, залейте я с горещия сироп. Неговите съставки се слагат в касерола и се варят 5 минути, след което е готов за баклавата.