Кекс Златна есен - с ароматна тиква и хрупкав топинг

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Кекс
Кекс Златна есен - с ароматна тиква и хрупкав топинг
Кекс Златна есен - с ароматна тиква и хрупкав топинг
admin
Добавена от: admin
20049
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Тесто:
200 гр. брашно
2 супени лъжици бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода
щипка сол
2 супени лъжици канела
индийско орехче на вкус
1 пакетче масло (125 гр.)
200 гр. кафява захар
2 яйца
100 мл. кисело мляко
300 гр. печена тиква (или варена)
2 пакетчета ванилия
кора от 1 портокал
2 супени лъжици портокалов сок
За хрупкавата част:
2 пълни супени лъжици брашно
1/4 пакетче масло
100 гр. кафява захар
100 гр. нарязани орехи
щипка сол
1 чаена лъжичка канела

Вкусен и ароматен сладкиш и идея как да използвате останалата тиква.

1. Първо пригответе хрупкавата част: 
В купа сложете студеното масло, нарежете го на малки кубчета. Добавете захарта, брашното смесено с канелата и солта, и орехите, и хубаво с ръка омесете, за да получите трохи. След това поставете съда в хладилник. 
2. За тестото сложете маслото в съд за разбиване и добавете кафявата и ванилената захар. Разбийте по-дълго време, за да се разтопи захарта. След това едно по едно добавяйте яйцата и бийте, докато се получи хубава смес. В съда с брашното прибавете солта, канелата, индийско орехче, бакпулвера и содата. Биейки с миксера, добавете тиквата (предварително пасирана), след което добавете малко от брашното. На няколко пъти добавяйте от киселото мляко и брашното, докато се изчерпат. Накрая прибавете сока и кората от портокал и хубаво разбъркайте. (Ако използвате варена тиква, може да се наложи да добавите още малко брашно, за да се получи добра гъста смес). 
3. Намажете форма за кекс хубаво с олио, след което сложете вътре част от тестото и с лъжица загладете. След това отгоре поставете част от хрупкавите трохи. Покрийте с хубав слой от жълтото тесто,загладете, поставете останалите трохи и покрийте с оставащото тесто. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-50 мин. (проверете с клечка дали е готово). 
Оставете да се охлади, след което обърнете кекса върху подходящ ачиния. По желание, докато все още е топъл, може да го залеете с няколко супени лъжици портокалов сок. Вкусен е и топъл, и студен.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft