Днес ще ви сюрпризираме с един кекс-изненада , който ще изуми и вас, и близките ви с визия и вкус. Никой няма и да предполага каква необичайна шарка се крие в кекс Леопард , докато не го разрежете, а после може само да гледате доволно удивените им погледи! Рецептата е лесна, а изпълнението - просто с нашите инструкции стъпка по стъпка.
Леопардов кекс
Продукти:
100 г меко масло
200 г захар
4 яйца
1 ч.л. ванилова есенция
150 г брашно
50 г царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
какао
Приготвяне:
Разбийте мекото масло със захарта. Разбъркайте яйцата с вилица, добавете ваниловата есенция и, разбивайки, добавете в масления крем на 4-5 порции.
Пресейте брашното, царевичното нишесте, солта и бакпулвера.
Разбърквайки с шпатула отдолу нагоре, добавете брашнената смес на 3 пъти.
Разделете тестото на 2 части. Едната отделете, а другата разделете на по-голяма и по-малка половина.
Добавете 2 супени лъжици пресято какао към голямата.
В по-малката част добавете 1/4 с.л. какао + 1/2 с.л. брашно.
Пригответе съд за печене с диаметър 20 см., покрийте с хартия за печене и намажете с масло.
Посталете всяка част от тестото в пош или плик с малка дупчица, така че да е по-удобно да работите нататък.
С бялото тесто очертайте 3 кръга на разстояние един от друг.
След това шприцовайте от тъмното тесто между тях.
Не се опитвайте да правите равномерни кръгове - леопардовите петна не са идеални.
Върху тъмното тесто оформете кръгове от най-малкия плик със светлокафяво тесто.
Сега с тъмното тесто шприцовайте кръгове върху светлокафявото тесто, така че да го покриете напълно.
Сега покрийте тъмнокафявото със светло тесто. Първо по края, а след това и отгоре, за да се предотврати разливането на тестото.
Отново направете кръгове от тъмно тесто, но вече на мястото, където първоначално е било светлото тесто. Нанесете тъмното тесто отгоре, след това светлокафяво и покрийте с тъмно тесто (както преди). Накрая покрийте всичко с бяло тесто. Ако остане тъмно тесто, разпределете го отгоре.
Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.
По-добре изпечете 2 кекса и ги сложете един върху друг, тогава кексът ще изглежда по-богат и леопардовият принт ще бъде по-изразителен. Може да ги слепите с крем или сладко и ще си имате Леопардова торта!
Описанието на процеса е доста дълго, но е много по-лесно да се направи, отколкото да се опише.