Този кекс е въздушен, нежен, толкова вкусен! Днес ще ви споделим малък трик, с който ще получите наистина великолепна, еластична и ароматна текстура
Тайната на този ефект се крие в една съставка - лимонада (която е газирана разбира се). Благодарение на газовите мехурчета тестото се издига по-високо и по-бързо. Дори неопитна домакиня ще може да изненада роднините си с невероятни сладкиши!
Има два начина да се пече според тази рецепта: във фурната и в бавната готварска печка. Как се готви във фурната - вижте по-долу. В мултикукер просто задавате режим и време за печене (50 минути). След звуковия сигнал изваждате кекса от купата, обръщате и печете още 50 минути.
Съставките
Яйце 4 бр
захар 1.5 чаша
Ванилия 10 g
лимонада 1 чаша
Слънчогледово олио 1 чаша
Пшенично брашно 3 чаши
сода или бакпулвер 10 g
подготовка
Пресейте брашното с бакпулвера. В отделна купа разбийте яйцата с обикновена и ванилова захар. Продължавайки да разбивате, изсипете струя слънчогледово масло, след което налейте лимонадата. Добавете брашното на части.
Изсипете тестото в тава за печене (с високи страни), намазана с масло. Поставете кексът във фурната за 40 минути и печете на 180 градуса. Готовността проверете с клечка за зъби. След готвене оставете продукта във фурната изключен за още 20 минути. След това извадете формата и веднага извадете кекса от нея.
Чудесен вариант за бърз ежедневен десерт или пък закуска. Готовият кекс може да се хареса точно така или може да се раздели на три слоя и да се намаже с всякакъв крем, сладко или паста с ядки. Обадете се на приятелите си за чай или кафе и споделете страхотната рецепта!