200 мл. краве прясно мляко
180 мл. олио
450 гр. брашно тип 500
300 гр. захар
50 гр. орехови ядки
1 пак. бакпулвер
10 мл. ром
1 пак. ванилия
3 бр. яйца
Жълтъците се рабиват с част от захарта и мазнината (вместо олио може да се вземат равни части олио и масло). Към тях се прибавя хладко мляко и всичко се разбърква много добре. При непрекъснато рабъркване към горната смес се прибвая брашното, предварително пресято с бакпулвера. Тестото се ароматизира с ванилия и ром и се добавят счуканите орехи. Накрая внимателно се добавят разбитите на пяна с останалата захар белтъци и тестото се рабърква с широка шпатула, за да не спадне. Тесото се излива в намаслена и набрашнена кексова форма. Кексът се пече в предварително загрята до 180 С фурна, докато клечка, забодена вътре, не излезе без полепнало понея тесто. Ако кексът започне да прегаря, а все още е суров отвътре, се покрива с фолио и се допича така.