3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. орехи, счукани
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. тиква, почистена и настъргана
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. канела
пудра захар за поръсване + 1 прах ванилия
Настържете почистената тиква в дълбока купа и я покрийте с 1 ч.ч. от захарта. Разбъркайте и я оставете да поеме захарта и да пусне сока си (около 20 минути). Добавете киселото мляко с угасената в него сода, олиото, канелата, останалата захар и орехите. Объркайте всичко много добре и започнете да прибавяте постепенно брашното, като бъркате с дървена лъжица. Трябва да се получи гъсто кексово тесто. През това време загрейте фурната на 180 градуса. Прехвърлете тестото в намазнена и набрашнена кексова форма и пъхнете в загрятата фурна за около 30 минути. Проверете със суха клечица дали кексът е изпечен. Оставете го да изстине, след което наръсете с пудра захар, смесена с прахче ванилия.