1 бурканче сладко (по избор)
1 бурканче хладка вода (със същия обем)
2 чаени лъжички сода бикарбонат
1 чаена чаша захар
3 чаени чаши брашно
1 ванилия
1 чаена лъжица бакпулвер
3/4 чаена чаша олио
1 чаена чаша едро смлени орехи
маргарин или олио за намазване на тавата за печене на сладкиша и брашно за поръсването
пудра захар за поръсване на готовия сладкиш
Сладкото се разбърква с предвидената за това вода, като се размива добре, и към тях се добавя содата бикарбонат, След това се прибавя и захарта. В брашното се поставят ванилията и бакпулвера и се прибавя по малко към сместа със сладко и вода при непрекъснато бъркане. След това се изсипва и олиото, а накрая - смлените орехи. Всичко се разбърква добре и се изсипва в предварително намазана с избраната мазнина и поръсена с брашно тава, така се оставя да престои 20 минути. След като престои, сладкишът се пече на слаба фурна около 40 минути (проверява се готовността му със суха клечка). След като се извади от фурната, се поръсва с пудра захар.
Автор: lakomnik.bg