Мързелив сладкиш с ябълки , мек като кадифе, ароматен и изключително лесен за приготвяне - най-добрата рецепта, която всеки ще ви поиска! Авторката го е нарекла мързелива баница с ябълки - всъщност е от рода на сладкишите с кексово тесто и плодов слой, въздушна, мека, ароматна и с неустоим вкус!
Предлагаме ви и вие да опитате най-хвалената рецепта в мрежата за ябълков сладкиш :
Мързелива баница с ябълки
Продукти:
2 яйца
4 ябълки
100 г захар
малко канела
лимонова кора и сока от половин лимон
50 г грис
150 г брашно
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
50 мл олио
100 гр масло/маргарин
Приготвяне:
Ябълките се измиват добре, обелват се и се настъргват на едрата страна на рендето. В по-дълбока купа разбийте яйцата с миксер, докато станат на пяна и побелеят. Към разбитите яйца добавете брашното и бакпулвера.
Към сместа добавете една ванилова захар, олиото, разтопения и охладен маргарин (масло), настърганата лимонова кора и изцедения сок от половин лимон. Разбийте добре сместа, за да се изравнят съставките в еднородна смес.
Към ябълките по желание добавете канела, поръсете ги отгоре с малко захар. Количеството захар зависи от сладостта на самите ябълки и от личния вкус. Ако са сладки, ще е достатъчно да добавите 2-3 супени лъжици захар. Разбъркайте ги с лъжица.
Разпределете половината от тестото равномерно във форма за кекс, която предварително леко сте намазнили и сте покрили с хартия за печене. Намазването е необходимо за по-лесно залепване на хартията към формата. Използвайте по-малка форма или средно голяма такава.
Разпределете цялата ябълкова плънка равномерно върху първия пласт тесто. Най-добре е първо да я нанесете с лъжица по цялата повърхност и след това да разнесете останалото. Заравнете повърхността, след което разпределете останалото тесто отгоре. Разнесете равномерно и заравнете.
Така приготвения сладкиш се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. По средата на печене, някъде след 20 минути, намалете температурата на 180 градуса и изпечете "баницата" до края.
Когато изстине, поръсете мързеливата ябълкова пита отгоре с пудра захар, нарежете я на кубчета, ромбове или парчета по ваш вкус и сервирайте.
Да ви е сладко!