1 яйце
2–3 щипки сол
1 ч. л. канела
1 пакетче ванилия
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. орехови ядки
1/2 ч. ч. кисело мляко
2 круши
100 г кафява захар
300 г брашно
1/2 ч. л. джинджифил
Брашното се пресява, смесва се с кафявата захар, бакпулвера, ванилията, канелата, солта и джинджифила и се разбърква добре.
Яйцето се разбива с киселото мляко и олиото. Орехите се смилат, прибавят се към яйчената смес, разбърква се.
Крушите се почистват от семето и се нарязват на съвсем малки парчета. Всичко се смесва и разбърква добре.
Със сместа се пълнят (на две трети) специалните форми за мъфин или облепени с готварска хартия тимбалчета (шолички), поръсват се с малко кафява захар.
Пекат се на водна баня около 20 минути при температура 200 градуса. Подреждат се в чиния.