Кето диетата се смята за много здравословна и много полезна диета , тъй като включва елиминиране на сладкиши и бяло брашно от режима на хранене.
Освен средиземноморската диета, кето диетата е един от най-ценените начини на хранене, най-вече защото тази диета препоръчва премахване на захарта и въглехидратите от менюто.
По принцип трябва да ядете 3 хранения, без да пропускате, и тези три хранения трябва да съдържат месо и зеленчуци. Е, ако се въздържате от животински продукти през този период, тогава можете да помислите за тази диета веднага след края на постите.
Яжте добре и със сигурност няма да почувствате глад, а килограмите ще изчезнат. Кето диетата изпълва тялото с мазнини и протеини, които ни помагат да се чувстваме по-отпочинали и по този начин да ядем по-малко.
Кетогенната диета позволява месо, риба, морски дарове, яйца, зеленчуци и плодове, които не са богати на нишесте, ядки, сирене, мазнини...
Очакваната загуба на тегло е половин килограм до един килограм на седмица, което е здравословно темпо за отслабване. Предлагаме ви меню за всички 3 седмици (21 дни) на диетата:
Първите 7 дни – МЕНЮ
Следното меню съдържа по-малко от 50 g въглехидрати на ден. Количествата могат да се променят според индивидуалните хранителни нужди:
Понеделник
- Закуска: бъркани яйца, пържени в масло и варени зеленчуци
- Обяд: кюфтета (бургери), пълнени със сирене, гъби и авокадо, зелена салата
- Вечеря: медальони от свинско месо и зелен фасул в кокосово масло
Вторник
- Закуска: Омлет с гъби
- Обяд: Салата от риба тон с домати, целина и маруля
- Вечеря: Печено пиле с броколи, запечено в заквасена сметана
Срада
- Закуска: Чушки, пълнени с яйца и прясно сирене
- Обяд: Салата от яйца, аспержи, пуешко, авокадо и сирене и зехтин
- Вечеря: Сьомга на скара със спанак в кокосово масло
Четвъртък
- Закуска: пълномаслено кисело мляко с малко горски плодове
- Обяд: телешка пържола с карфиол, сирене, подправки, авокадо и салса
- Вечеря: свинска пържола с броколи и сирене
Петък
- Закуска: яйца, печени в авокадо
- Обяд: зелена салата с пиле и зехтин
- Вечеря: пуешко месо със салата
Събота
- Закуска: Тортила от карфиол със сирене и авокадо
- Обяд: Сьомга с песто и зелена салата
- Вечеря: Кюфтета с паста от тиквички и пармезан
Неделя
- Закуска: чиа пудинг с кокосово мляко, кокос и орехи
- Обяд: салата от треска с варено яйце, маруля, авокадо и сирене
- Вечеря: пиле със зеленчуци.
Следващите 7 дни – меню
1 ден:
- Закуска: Зелена салата и две варени яйца
- Междинна закуска: шепа бадеми
- Обяд: Доматена супа, печени чушки и парче говеждо месо
- Вечеря: Салата от цвекло, моркови и ябълки.
2 ден:
- Закуска: Сардини, лук и зелена салата.
- Обяд: варено зеле с говеждо месо.
- Вечеря: салата Цезар.
3 ден:
- Закуска: кисело мляко със смлени бадеми.
- Обяд: Средиземноморска салата.
- Вечеря: доматена супа.
4 ден:
- Закуска: Кето хляб с кисело мляко.
- Обяд: Пилешко бяло месо, чеверме и зелева салата.
- Вечеря: Риба и зеленчуци.
5 ден:
- Закуска: яйца и яйчен омлет.
- Обяд: Спаначена салата.
- Вечеря: Настъргана целина с извара.
6 ден:
- Закуска: сардини с лук и зелена салата.
- Обяд: гулаш с картофено пюре (постепенен прием на въглехидрати)
- Вечеря: зеленчукова супа.
7 ден:
- Закуска: Кето хляб и кисело мляко.
- Обяд: Варени зеленчуци и свинско печено
- Вечеря: Супа.
- Зеленчуци, месо
Следващите 7 дни – МЕНЮ
Понеделник
- Закуска: 2 варени яйца, резен фета сирене и зелена салата.
- Обяд: 1 печена пъстърва и варени броколи.
- Вечеря: Салата от настъргана целина, смесена с извара.
Вторник:
- Закуска: риба тон, зелена салата.
- Обяд: печени чушки и парче телешко варено.
- Вечеря: Салата от настъргано цвекло, моркови и ябълки.
Среда:
- Закуска: Бъркани яйца и спанак.
- Обяд: доматена супа (лук, целина, морков, домат) и парче сирене
- Вечеря: Пилешка салата.
Четвъртък:
- Закуска: Кето хлебчета с кюфте (За хлебчетата: 3 яйца, малко извара, малко сол, малко бакпулвер.
Петък:
- Закуска: Средиземноморска салата.
- Обяд: Пилешко бяло месо и зеленчуци по желание.
- Вечеря: печени чушки със зехтин и малко сирене.
Събота:
- Закуска: 2 варени яйца, малко сирене и бекон.
- Обяд: печени рибни филета и зелева салата.
- Вечеря: салата Цезар.
Неделя:
- Закуска: Омлет с гъби.
- Обяд: Супа от телешко и гъби, салата по избор.
- Вечеря: Сок от червено цвекло.