Продукти за блата:
5 яйца
250 гр. захар
250 гр. брашно
1 бакпулвер
Орехов крем:
200 мл.л. прясно мляко
2 чаени чаши смлени орехи
50 гр. захар (за карамелизиране)
Перлен крем:
1 пакет краве масло (125 гр.)
100 мл прясно мляко
150 гр. захар
Приготвяне на блата:
Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците заедно със захарта се разбиват на сняг. Прибавят се жълтъците. След това се прибавя брашното заедно с бакпулвера, като разбиването продължава с лъжица. Пече се в намазана с мазнина и поръсена с брашно тавичка в умерена фурна. След като изстине, блатът се разрязва на две части с остър нож или конец.
Приготвяне на ореховия крем:
Карамелизираме захарта, прибавяме млякото и оставяме да заври, докато карамелът се разтопи. Прибавяме орехите, разбъркваме добре и оставяме да изстине.
Приготвяне на перления крем:
Разтваряме захарта в охладеното мляко. Разбиваме маслото с миксер, като капка по капка прибавяме подсладеното мляко.
Смесваме двата крема внимателно като бъркаме с лъжица.
Сглобяване на тортата:
По желание може да сиропираме блатовете със сироп по избор (карамелен или друг). Слепваме тортата с крема и отгоре също я намазваме с него. Украсяваме отгоре със счукан карамел (крокант) и ядки и оставяме да се охлади.